Goede voornemens bereiken

donderdag 1 januari 2015

Wanneer de laatste vuurpijlen de lucht in geschoten zijn en de restanten oliebollen met een bodempje champagne weggespoeld worden is vaak de basis al gelegd voor de goede voornemens van 2015. De plannen zijn gemaakt, het abonnement op de sportschool is verlengd, de sportschoenen uit de kast gehaald. Vandaag is de start van een nieuw begin!

Alle goede intenties om het nu echt anders te doen zijn aanwezig. Echter als dertiger weet je ondertussen dat niets lastiger is dan goede voornemens volhouden. En niet alleen jij als dertiger, onderzoeken wijzen uit dat goede voornemens gemiddeld nog geen week volgehouden worden. Hoe komt het dat van die goede intenties vaak zo weinig terecht komt. Met andere woorden waar gaat het mis?

Je brein ligt dwars

Een van de factoren die een rol speelt bij gedragsverandering is dat het brein een eigen wil lijkt te hebben. Het werkt het als volgt. In je hersenen zijn twee verschillende gebieden actief bij bovenstaande besluitvorming. Eén met het plannen (analytisch systeem) en één met het intuïtief handelen (intuïtieve systeem). Deze systemen opereren onafhankelijk van elkaar en je raadt het al, ze werken niet erg goed samen. Je brein vindt de (her)programmering naar goede voornemens maar lastig. Het lijkt alsof het oude gedrag snel weer de overhand krijgt.

"Wanneer je voor de koelkast staat om iets lekkers te pakken draai je om en beloof jezelf dit over 5 minuten te doen." (Hupper, Psychodidact)

Als we naar dit gedrag kijken is onze behoeftebevrediging vaak winstgevend op korte termijn en die wordt aangestuurd door onze primaire intuïtie. Het pakken van een stukje taart uit de koelkast bijvoorbeeld levert directe bevrediging op, een instant momentje troost of gezelligheid. Dit patroon doorbreken vraagt doorzettingsvermogen en een duidelijk doel. Echter het stellen van een duidelijk doel blijkt in de praktijk soms niet eenvoudig.

De energiewijzer kan ondersteunend zijn voor je doel bepaling

De vraag "Wat vind ik echt belangrijk?" kan je helpen om de kern van je goede voornemen te omschrijven. Formuleer dit doel zo helder mogelijk. Blijf daarbij ook realistisch en stel één of twee belangrijke doelen. Maak ook de afspraak met jezelf wanneer je gaat beginnen. Er is namelijk altijd een reden om de start van je nieuwe gedrag uit te stellen.

De volgende tips kunnen je verder helpen om je goede voornemens om te zetten in succesvol gedrag:

  • Formuleer het voornemen positief, beschrijf wat je wilt in plaats van wat je niet wilt.
  • Zorg dat de doelen die je stelt binnen eigen controle zijn. Dat betekent dat jij invloed hebt op het resultaat.
  • Deel je doelen op in haalbare subdoelen zodat je regelmatig succeservaringen opdoet en je een reden hebt om jezelf te belonen.
  • Stel anderen op de hoogte van je goede voornemens en geef aan hoe ze je het beste kunnen ondersteunen.
  • Maak je resultaten meetbaar. Wanneer je bijvoorbeeld stopt met roken, kun je bijhouden hoeveel geld je per week bespaart.
  • Richt je omgeving zo in dat je makkelijker weerstand kunt bieden. Een koelkast gevuld met groente en fruit nodigt uit om gezond te snacken.

Mildheid

En misschien de meest belangrijke tip, blijf mild voor jezelf. Iedere dag kun je opnieuw starten met goede voornemens. Daar is geen "nieuw" jaar voor nodig. Soms kent de weg naar je doel een paar hobbels. De acceptatie dat de hobbels bij de weg kunnen horen maakt het ook gemakkelijker om weer verder te gaan met het bereiken van je goede voornemens.

Veel succes

Pascal

Pascal van der Steen

Ik heb mijn praktijk in Roermond, Limburg. Oprichter van “Nu ik nog”. Inmiddels een veertiger en dus een ervaren dertiger. Trainer, mentor maar vooral counselor voor dertigers die in de knoop zitten.