Waarschuwing

dinsdag 13 januari 2015

Voordat je verder leest wil ik je waarschuwen, onderstaande tekst kan de manier waarop jij je innerlijke stem waarneemt voorgoed veranderen. Ik heb namelijk een bekentenis te maken. Echter voordat ik die maak wil ik je uitdagen met me mee te doen. Je hebt maar een drietal dingen nodig, een pen, gele memoblaadjes met plakrand en een televisie(of ander groter voorwerp waar je iets op kan plakken). En ohh ja, 5 minuten van je tijd.

Een oefening

Nu wil ik je vragen iedere gedachte die de komende 5 minuten in je opkomt op een memoblaadje te schrijven en te plakken op een groot voorwerp, bijvoorbeeld een televisie. Het maakt niet uit wat je opschrijft, niks is fout en alles mag. Als in je opkomt "wat een stomme oefening" of "ik weet niet wat ik moet schrijven" zijn dit gedachten die je gewoon op mag schrijven. In jouw tempo mag je gewoon beginnen. En als je klaar bent ben ik benieuwd naar het resultaat.

Klaar?

Wat valt je op? Neem eens afstand en kijk eens wat je opgeschreven hebt. Laat het maar eens even op je inwerken. De gedachten die je beschreven hebt zijn misschien wel heel chaotisch en gaan alle kanten op. En misschien verbaas je je ook wel over de hoeveelheid verschillende gedachten? Toch doe je dit elke dag in je hoofd. Je verteld jezelf elke dag wat je wel en vooral niet moet doen. Je hebt dus uitgebeeld wat je verstand eigenlijk van binnen doet. Alle briefjes die opgeplakt zijn maken het voorwerp dat je beplakt hebt soms helemaal onzichtbaar is. Zo werkt het soms ook in je hoofd. Alle briefjes die opgeplakt zijn zorgen ervoor dat je hoofd vol raakt en niet meer ziet wat er werkelijk is.

ACT

Bovenstaande oefening is een onderdeel van ACT, Acceptance en Commitment Therapie en wil aantonen dat je gedachten hebt en niet je gedachten bent. Waarom is dat belangrijk? Omdat wetenschappers berekent hebben dat we 40.000 gedachten hebben per dag. Daarvan is evolutionair bepaald dat deze voor 70 procent negatief zijn want onze focus ligt op gevaar. Per definitie zijn dat een hoop negatieve gedachten waarmee je jezelf zou kunnen identificeren. Nu zou je kunnen concluderen, "bedankt en wat moeten we met deze informatie?" Dit is dezelfde wetenschap als het aantal calorieën in een ijsje, nuttig maar op sommige momenten belastend. Klopt helemaal maar het is tijd voor mijn ontboezeming.

Theo

Ik heb namelijk een stem die ik altijd bij me draag en ik heb deze denkstem zelfs een naam gegeven, hij heet Theo (naar de Cabaretier Theo Maassen). Het is zelfs een koosnaampje. Theo voorziet mij gevraagd of ongevraagd van advies en raad. En vaak is hij negatief op de achtergrond aanwezig. Ik hoor jullie denken dat is opmerkelijk die heeft zelf minimaal een counselor nodig of meer!! Wacht met wegklikken ik ga het namelijk verder toelichten. Deze denkstem (Theo) geef ik aan bepaalde negatieve gedachten die mij kunnen overvallen.In plaats van deze te willen vervangen door de positieve gedachte. Want dat is namelijk het uitgangspunt. Volgens ACT is het niet mogelijk negatieve gedachten te overschrijven.

Vechten tegen onvermijdelijke zaken gaat uiteindelijk ten koste van een waardevol leven

Het is een soort van acceptatie van de onvermijdelijke stem in mijn hoofd. Als een radio die je niet uit kunt zetten, alleen harder en zachter. Het opmerkelijke resultaat, Theo is minder prominent aanwezig, hij heeft steeds vaker een bijrol in de beslissingen die ik neem.

De 6 zuilen

Bovenstaand proces heeft alles te maken met diffusie. Diffusie betekent dat je je denken en gedrag leert scheiden. Je kunt iets anders doen dan je gedachten je ingeven. Verder kent een behandeling middels ACT de volgende onderdelen: Mindfullness, acceptatie, jezelf zien in de context, waarden en bereidheid. Deze pilaren hebben allemaal een verbinding met elkaar. Ze kunnen niet los gezien worden en beïnvloeden elkaar ook. Met als gezamenlijk doel psychologische flexibiliteit.

ACT leert je een zachtaardige houding aan te nemen t.o.v alles wat je denkt, doet en ervaart terwijl je tegelijk op weg gaat om je dromen en doelen te verwezenlijken

(Gijs Jansen, Tim Batink Time to ACT)

Uiteraard ben ik als counselor maar vooral als mens erg nieuwsgierig naar deze nieuwe stroming binnen de psychologie. Een jaar geleden heb ik een basis cursus gevolgd. Hier ben ik heel erg geënthousiasmeerd voor deze vorm van cognitieve gedragstherapie. Ik ben gevallen voor de laagdrempelige, vriendelijke en speelse vorm van counseling. Vanaf 22 januari ga ik ook bij Gijs Jansen, de autoriteit in Nederland, de opleiding tot ACT trainer volgen. Hier heb ik heel veel zin in! Vanuit deze plek wil ik jullie graag op de hoogte houden van de werkwijze en oefeningen. Wil je alvast meer informatie over deze laagdrempelige en effectieve werkwijze. Voel je vrij om eens te kijken op de site www.timetoact.nl of neem contact op via het contactformulier van Nu Ik Nog. Je kunt dan ontdekken op welke manier ACT jouw leven kan beïnvloeden.

Pascal

Pascal van der Steen

Ik heb mijn praktijk in Roermond, Limburg. Oprichter van “Nu ik nog”. Inmiddels een veertiger en dus een ervaren dertiger. Trainer, mentor maar vooral counselor voor dertigers die in de knoop zitten.