Is dit eigenlijk wel
wat ik echt wil?
Ik sta altijd klaar voor anderen
en cijfer mezelf weg
Waarom
kom ik niet in actie?
Zit ik wel op
het juiste spoor?

Energiewijzer

'S avonds op de bank zitten en ervaren dat je energie weer helemaal op is. Wat heb je nu eigenlijk gedaan dat zoveel energie gekost heeft en waar zitten die “stress"momenten? Vragen waar je soms een antwoord op kunt geven en soms ook helemaal niet.

De energiewijzer kan antwoord geven op je algemene energiehuishouding en de activiteiten die jou energie kosten en opleveren. Nieuwsgierig? Voel je vrij om geheel anoniem gebruik te maken van de korte test (10 minuten) die je geheel vrijblijvend inzicht geeft in jouw energievreters. Daarnaast ontvang je gratis 3 tips die kunnen leiden naar een gezonder evenwicht tussen investering en resultaat!

De energiewijzer is een afgeleide van de energiebalans van Psychodidact.

In onderstaand schema staan verschillende items beschreven. Je mag scoren in hoeverre deze activiteiten je bezig houden in denken en doen! Het gaat niet om het resultaat alleen wat je investeert. Beoordeel dit met een score van 0-100 waarbij nul helemaal geen investering is en 100 optimaal. Denk hier niet te lang over na, het eerste wat in je opkomt is vaak het beste antwoord.

Ter verduidelijking een 2 tal voorbeelden uit eigen ervaring

Gezondheid, afvallen. Ik was al een tijdje ontevreden over mijn overgewicht. Een simpel iets als de trap aflopen kon mij al buiten adem brengen en ik maakte me zorgen om mijn lichamelijke toestand. Nadat de weegschaal de drie cijfers begon te benaderen besloot ik dat het genoeg was. Ik verbande alle suikers uit mijn leven ging gezonder eten en besloot meer te gaan bewegen. Het was een behoorlijke investering in denken en doen. In mijn energiebalans scoort dit dan ook 60.

Media, televisie. Al een tijdje heb ik de gewoonte om 's avonds rond 20 uur voor de televisie te ploffen en een aantal series te volgen. Het kost mij weinig energie en het denken staat dan ook een beetje uit! Ook de investering is laag. Al met al een score van 15.

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

Vul nu nogmaals de onderstaande items in en stel je nu de vraag, wat brengt het me? Beoordeel dit ook met een score van 0. tot 100. Nu gaat het juist om de kwaliteit, vreugde of verdriet. Ook hier geldt het eerste in je opkomt is vaak het beste antwoord.

Een aantal voorbeelden puttend uit mijn eigen ervaring

Gezondheid, afvallen. Al snel na het beginnen van mijn veranderende voedingspatroon bemerkte ik resultaat. Vooral de eerste kilo's vlogen eraf en het was een positieve verassing om opnieuw op de weegschaal te gaan staan. Ik bemerkte dat mijn energie met sprongen vooruit ging en ik voelde mij lekkerder in mijn vel. Het resultaat beoordeel ik dan ook met een 70.

Media, televisie. Soms na zo'n avondje televisie kan ik me schuldig voelen over mijn passiviteit. Ik heb eigenlijk alleen maar op de bank gehangen terwijl ik ook ..... had kunnen doen. Dit heb ik weer uitgesteld. Ik beoordeel dit dan ook met een 0.

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

0
100

Jouw score is %. Hieronder vind je wat dat betekent en krijg je nog 3 persoonlijke tips.
0%
Gezondheid
Uiterlijk
Status/sociale niveau
Sport
Vrije tijd
Media
Partner
Kinderen
Ouders
Familie
Vrienden
Ex-Partner
Huishouden
Werk
School
Religie
Kunst/Cultuur
Klimaat

Minder dan 0 procent

De energiewijzer laat zien dat er veel energie gaat naar items die niet het gewenste effect opleveren. Er is een optelsom gemaakt van je investeringen en deze zijn afgetrokken van je resultaat. Wanneer er een disbalans is tussen investering en resultaat ontstaat er energieverlies. Met als mogelijk gevolg ongezonde stress, psycho-sociale klachten en zelfs gezondheidsklachten. Misschien geeft deze test voldoende handvaten om zelf weer het stuur in handen te nemen en richting waardevol gedrag te bewegen. De tips kunnen hierbij helpen. Het kan echter ondersteunend zijn om samen met de counselors van “Nu Ik Nog” in kaart te brengen waar de energievreters zitten. Ik nodig je graag uit om vrijblijvend contact op te nemen om dit patroon te doorbreken.

0 tot 20 procent

De energiewijzer laat zien dat er een wisselende verhouding is tussen investering en resultaat. Er zijn items die de balans uit doen slaan in het voordeel en er zijn onderdelen die energie vreten. Mogelijk weet je zelf de juiste aanpassingen aan te brengen met behulp van de aangereikte tips. Natuurlijk is het ook mogelijk om tijdens een vrijblijvende kennismaking bij de Counselors van “Nu ik nog” samen af te stemmen op een betere balans!

20 procent en meer

De energiewijzer laat zien dat er een goede balans is tussen investering en resultaat. Er is een optelsom gemaakt van je investeringen, deze zijn afgetrokken van je resultaat. Met als uitkomst dat je heel mooi in de positieve cijfers blijft. Een gezonde situatie over de hele linie. Uiteraard kan het wel betekenen dat één item een zware stempel drukt op de energiewijzer, en dit kan een energieslurper blijkt te zijn. Daarnaast is het altijd mogelijk je energie level te verbeteren. Samen van gedachten wisselen hierover? Neem vrijblijvend contact op met “Nu ik Nog”.

3 persoonlijke tips

contact opnemen