Houden van jezelf

dinsdag 14 februari 2017

Al zoek je de hele wereld af,

naar iemand die je liefde meer waard is dan jezelf

Je zult die nooit vinden (Boeddha)

Vandaag is Valentijnsdag, dat betekent dat je middels bloemen, een sieraad of anders je liefde kunt verblijden of verleiden.

Toch is het maar een gek mechanisme, verliefd worden. Er wordt een prettige hoeveelheid Oxytocine aangemaakt. Dit komt onder andere vrij bij aanraking, flirten, vrijen en oogcontact met je geliefde. En voordat je het weet ben je verslaafd aan deze drugs van moeder natuur. Op het moment dat je partner niet in de buurt is voel je je onrustig en je perceptie van de werkelijkheid verandert. Je bekijkt de wereld letterlijk door een roze bril. Dus naast een verslaving is er ook sprake van een vertekende werkelijkheid. Want de ander is ideaal kan niets fout doen.

En in deze overaanpassing verlies je soms ook jezelf. De waarden en normen die je voor je relatie belangrijk vond lijken ook meer naar de achtergrond te verdwijnen. Je investeert heel veel in de ander en de aanpassing slaat soms ook door in versmelting. De relatie beknelt in plaats van elkaar de ruimte te geven. Harrie Jekkers heeft in het klassieke nummer "Ik hou van mij" dit briljant samengevat.(https://www.youtube.com/watch?v=I-4bq4tuTfA)

Misschien zijn er nu lezers die denken dat dit een betoog is om gewoon maar vrijgezel te blijven. Nee dat is het niet maar het is wel een uitdaging om te balanceren tussen de behoeften van de andere en die van jezelf. Ook een betoog voor zelfliefde. Uiteraard binnen een gezonde marge omdat een Amerikaanse president die zichzelf het middelpunt van het universum waant voldoende is.

In het in het kader van zelfliefde mooi om niet alleen stil te staan bij de ander maar vandaag ook jezelf in het zonnetje te zetten!

Een compassievolle daad naar jezelf, vooral op Valentijnsdag

Pascal van der Steen

Ik heb mijn praktijk in Roermond, Limburg. Oprichter van “Nu ik nog”. Inmiddels een veertiger en dus een ervaren dertiger. Trainer, mentor maar vooral counselor voor dertigers die in de knoop zitten.