Zwangerende mannen

donderdag 18 september 2014

Met een vrouw in huis die het beroep van verloskundige uitoefent is het onderwerp zwangerschap nooit ver weg. Al is het voor de gemiddelde man een ver van mijn bed show, voor mij zijn termen als meconium en episiotomie niet onbekend. Ook weet ik dat een ruptuur de voorkeur heeft boven een knip. Dit zijn details die je eigenlijk niet behoort te weten als man, is mij gezegd.

Verder mag ik me ervaringsdeskundige noemen op het gebied van zwangere vrouwen, met een prachtige dochter als resultaat. Met bovenstaande informatie in je achterhoofd zou je zeggen, deze man heeft een mooie voorsprong gehad tijdens de zwangerschap van zijn vriendin.

Echter niets bleek minder waar.

Wanneer ik terugkijk naar de periode van haar zwangerschap besef ik dat de emotionele rollercoaster waarin ik me bevond erg verwarrend was. Vreugde en angst vochten om een plekje in mijn buik. Vreugde om het feit dat dadelijk ons gezinnetje uitgebreid zal worden, een lang gekoesterde wens. En natuurlijk de angst voor alle verantwoordelijkheden die hierbij horen. Aan de oppervlakte werd er gegrapt of ik wel " een luier kon verschonen". Echter dieper raakte dit wel de kern.

Ben ik wel een goede vader?

Stiekem stelde ik mij voor een onmogelijke opgave. Alle fouten die tijdens mijn opvoeding gemaakt zijn zou ik herstellen, nam ik me voor. Perfectionisme op en top, en natuurlijk nooit haalbaar. Eén ding wist ik echter ook zeker, alles zou anders worden wanneer onze kleine dame er zou zijn.

Hoe zou het gesteld zijn met de stap-avonden met de mannen?!

Daarnaast was er ook een ervaring van buitengesloten voelen. Bij mijn vrouw gebeurde van alles en ze leek een soort van bondje te sluiten met een klein mensje. Als het ware vormde die mooie ronde buik een barricade tussen mij en mijn vriendin. Ik mocht toekijken en hopen dat ik straks in deze twee eenheid iets kon toevoegen. Ook andere vrouwen sloten geheimzinnige bondjes met mijn vriendin en hormonen deden rare dingen met de persoon die ik dacht zo goed te kennen. Het was een ongelijke strijd in huize van der Steen Ik begon in ieder geval al met een achterstand. Het was 2-1 terwijl de finale nog moest beginnen.

De onmacht

En die absolute finale was de bevalling. Zoveel oerkracht en ik stond erbij en ik keek ernaar. Het vervangen van een vochtig washandje was mijn grootste taak, terwijl mijn vrouw alle pijn opving. Eén van de hoofdrolspelers gedegradeerd tot publiek bij een heel belangrijke gebeurtenis. Een heel bijzonder moment dat in mijn geheugen gegrift staat, ook om alle onmacht die ik voelde!

Ik doe mee

Echter de geboorte van mijn dochtertje heeft een heel andere draai gegeven aan het vaderschap. Opeens kon ik een fles geven, haar vasthouden en contact met haar maken. In het begin nog pril met weinig respons echter steeds meer. De band groeide met de dag en alle clichés werden zo'n beetje bewaarheid. De overweldigende relatie die je aangaat met je kind is met niks te vergelijken. Waarden die je in het verleden zo belangrijk vond worden opeens futiel. Er worden andere keuzes gemaakt en je leven krijgt andere invulling.

Waar counseling ondersteunend kan zijn

Bovenstaande beseffend is het eigenlijk verbazingwekkend dat er eigenlijk zo weinig aandacht is voor een life event als zwangerschap en geboorte, bekeken door de ogen van de man. Er wordt tijdens deze hectische periode bij heel veel onderwerpen stilgestaan echter met welke veranderingen de man te maken krijgt is eigenlijk onderbelicht. En vaders voelen net zoveel emoties. Alle veranderingen die op je pad komen vragen aanpassing en anticipatie. Vaak gaat dat goed echter soms lukt dat niet alleen. Je blijft dubben en rondlopen met vragen. Ook oude angsten en onzekerheden lijken soms in alle hevigheid terug te keren. Als dertiger heb je vaak al veel keuzestress en dit komt ook nog op je bordje.

Dat is waar "Nu Ik Nog" onderscheidend in is.

We hebben met de ACT methodiek een werkwijze in huis die erg aansluit bij de beleving van ons mannen. Acceptence and Commitment Therapie is een evidence based werkwijze die zich kenmerkt door een pragmatische werkwijze. Daarnaast is het een methodiek die laagdrempelig en humoristisch je wereldbeeld en waarden/normen onder de loep neemt. Dat alles met als doel jou als (toekomstige) vader helemaal voor te bereiden op alle veranderingen. Een prettige bijkomstigheid is dat je het ook met een man kunt bespreken!

Aanraders over dit onderwerp
De site http://www.dezwangereman.nl
De documentaire "Ik stond erbij"
Het boek "Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt" van Kluun

Pascal van der Steen

Ik heb mijn praktijk in Roermond, Limburg. Oprichter van “Nu ik nog”. Inmiddels een veertiger en dus een ervaren dertiger. Trainer, mentor maar vooral counselor voor dertigers die in de knoop zitten.